De ce să cumperi refuz de ciur și unde îl folosești?

De ce să cumperi refuz de ciur și unde îl folosești?

Refuzul de ciur este un alt material utilizat în construcții și obținut în cadrul unei balastiere. Cu alte cuvinte, refuzul de ciur este un agregat de balastieră.

El este obținut în urma prelucrării balastului. Acesta este colectat din albia râurilor, de unde va rezulta nisip, pietriș și inevitabil, refuz de ciur.

Agregatele se utilizează în:

 • Construcții (fundații, betoane, drumuri rutiere, hidrotehnice);
 • Industria mortarelor;
 • Industria ceramică;
 • Industria oțelului;
 • În sticlărie.

În cazul în care ai nevoie de o cantitate mai mare de refuz de ciur pentru proiectul în care activezi, atunci transportul îți va fi asigurat de către comerciant.

Ce este refuzul de ciur și la ce îl poți utiliza?

După cum am exemplificat și în rândurile anterioare, refuzul de ciur este un agregat obținut în balastieră. Dimensiunile sale depășesc 31 de mm, ajungând până la 70 mm.

Refuzul de ciur este utilizat pentru:

 • Fundații;
 • Platforme;
 • Amenajarea parcărilor;
 • Amenajarea grădinilor;
 • Terasamentele de drumuri.

Prețul refuzului de ciur va fi calculat în funcție de locația unde va fi transportat. Dimensiunile sale vor depăși 31 de mm.

Refuzul de ciur se obține după spălarea și sortarea balastului obținut din albia râurilor. Granulele agregatului sunt de dimensiuni prea mari pentru a fi trecute chiar și prin ultima treaptă a sortatorului.

De aici și numele de refuz de ciur. Împreună cu alte agregate, precum nisipul, pietrișul sau sortul, lucrarea ta va fi realizată cu succes dacă se va folosi și refuz de ciur. Fiecare are întrebuințarea sa.

Cum alegi corect dimensiunile în funcție de agregate?

Alegerea dimensiunilor produsul de agregat ține de scopul pentru care va fi utilizat. Pietrele de dimensiuni mari, concasate, vor fi folosite adesea la terasamente, fundații sau drumuri. Ea nu va fi potrivită pentru prelucrarea materialelor de construcție.

Așadar:

 • Balastul – va avea dimensiunile maxime de 63 mm; se folosește împreună cu pietrișul; se utilizează în construcții, în terasamente, hale și pe post de material de umplutură; balastul cu dimensiunile de maxim 70 mm este utilizat pentru umplerea golurilor;
 • Piatra spartă – dimensiunile cuprinse între 31 și 50 mm se vor folosi în cazul mixturilor pentru asfalt; mai este utilizată ca și tratament pentru drumuri sau în compoziția betoanelor de o performanță înaltă;
 • Nisipul – cu ajutorul său se vor obține paste cât mai fine, dar și aderente; suprafața finală unde este utilizat materialul trebuie să fie cât mai netedă cu putință; cu ajutorul pastei se pot construi aleile grădinilor sau suportul diverselor plante, deoarece au capacitatea de a reține apa.

Fiecare agregat de balastieră este important pentru o anumită parte a industriei construcțiilor. Nisipul, sortul, balastul, refuzul de ciur au un rol bine definit. Nu se va putea utiliza nisip în loc de refuz de ciur și vice-versa.

În cazul în care nu ai experiența necesară, poți apela la un profesionist care să te îndrume în procesul de achiziție a agregatului compatibil nevoilor tale. Refuzul de ciur mai este utilizat și pentru terenurile de fotbal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *