Cum alegi cel mai bun nisip pentru construcții din Cluj? 

Cum alegi cel mai bun nisip pentru construcții din Cluj? 

Nisipul este a doua cea mai căutată și utilizată resursă naturală după apa. Nisipul este atât de important, încât oamenii au început să se „bată” pentru el. Piața de nisip din Statele Unite ale Americii a fost estimată la o valoare de 8.3 miliarde de dolari în anul 2016.

Industria construcțiilor a crescut în anii anteriori nevoia de nisip pentru construirea clădirilor noi, a barajelor, podurilor și a drumurilor. În China, în ultimii 4 ani, a fost utilizat mai mult nisip decât s-a utilizat în SUA în ultimul secol.

Știai că nisipul este utilizat de către omenire pentru construcții încă din anul 3500 Î.Hr.?

Cum alegi nisipul potrivit pentru construcții?

Nisipul se află pe lista celor mai utilizate materiale de agregare în construcții. El se obține în urma măcinării pietrelor brute din carieră. O altă modalitate de a face rost de nisipul necesar este de a-l colecta din albia râurilor.

Așadar, nisipul este de mai multe feluri, în funcție de mărimea granulelor:

  1. Nisipul mare – are granule cu dimensiunile cuprinse între 3-7 mm;
  2. Nisipul mijlociu – are granulele cu dimensiunile cuprinse între 1-3 mm;
  3. Nisipul mic – are granulele cu dimensiunile cuprinse între 0,2-1 mm;
  4. Nisipul fin – are granulele cu dimensiunile cuprinse între 0,02-0,2 mm;
  5. Nisipul praf – are dimensiunile granulelor mai mici de 0,02 mm.

Însă, nisipul nu poate fi utilizat sub orice formă în construcții. Acesta trebuie să îndeplinească anumite criterii esențiale:

  • Nisipul trebuie să fie aspru la atingere, unii sunt de părere că ar trebuie să „scârțâie” între degete pentru a putea fi folosit conform standardelor;
  • La fel ca și pietrișul, nisipul trebuie să fie curat, lipsit de impurități; nu orice fel de nisip poate fi folosit pentru construcții;
  • Nisipul trebuie să nu aibă o cantitate de sare mai mare de 2%, dar nici o culoare roșiatică.

Așadar, vei alege nisipul în funcție de proiect și granulație. Este de reținut faptul să pentru orice va fi utilizat, nisipul trebuie să fie curat, fără a conține mai mult de 3 procente de alte impurități din cantitatea totală, precum argila sau pământul.

Pentru ce este utilizat nisipul în construcții?

Nisipurile vor fi utilizate în funcție de proiect și granulație. Așadar, nisipul de dimensiuni mai mari va fi utilizat pentru zidării din piatră brută, iar cel de dimensiuni cuprinse între 1 și 3 mm se va folosi pentru mortuarul zidăriilor din cărămidă.

Nisipul cu granule mici, de circa 0,2-1 mm, se va folosi pentru realizarea mortuarului utilizat la grund și tencuieli brute. Nisipul fin, ce are o granulație de 0,02-0,2 mm, se va folosi tot pentru crearea mortuarului pentru tencuielile gletuite.

Nisipul mai este utilizat și pentru:

Pentru ca nisipul să fie folosit în construcții, el trebuie să fie de cea mai înaltă calitate. Nisipul obținut pe căi naturale, în lipsa altor utilaje de curățare și sortare, va fi plin de impurități și pietre. Așadar, orientează-te după o firmă specializată care se ocupă de extracția nisipului.

3 thoughts on “Cum alegi cel mai bun nisip pentru construcții din Cluj? ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *