Principalele avantaje ale nisipului de râu Cluj

Principalele avantaje ale nisipului de râu Cluj

Nisipul este primul agregat de balastieră utilizat a scară largă, pentru diferitele proiecte de construcții. Industria construcțiilor a avut o creștere semnificativă în anii anteriori, ceea ce a dus spre extragerea nisipului de râu.

Acesta se folosește pentru construirea clădirilor, a podurilor, a drumurilor, dar și în alte proiecte diverse, precum amenajarea grădinilor. Așadar, acesta se află în topul listei de agregate de balastieră utilizate.

Nisipul de râu Cluj este obținut din albia râurilor, unde se află depozitele sale. Pentru a-l extrage, se vor folosi echipamente speciale, incluzând pompe puternice.

Avantajele nisipului de râu Cluj

Nisipul utilizat pentru diverse proiecte de construcție trebuie să fie foarte curat, lipsit de impurități. Nisipul de râu este prin natura sa un agregat foarte curat. Totul se datorează amplasării sale și tehnologiei miniere.

Nisipul este utilizat la scară largă, atât în producția betonului, cât și în zidării sau alte acțiuni existente pe un șantier. Nisipul de râu este mai calitativ decât cel de carieră. Particulele sale pot fi observate cu ajutorul unei lupe, deoarece are dimensiuni foarte mici.

Particulele sale sunt rotunjite și foarte estetice. Totul se datorează apei, care-l netezește. Nisipul de râu este folosit și pentru obținerea unor paste fine sau în combinație cu alte materiale de construcție, oferind rigiditate și flexibilitate.

Nisipul de râu mai este denumit și nisip natural, fiind de cea mai bună calitate. Totul se datorează locului de proveniență. Culoarea sa este de un alb-gri. Deoarece este atât de curat, nu va necesita o atenție deosebită pentru curățare.

Nisipul poate fi de diferite dimensiuni:

  • Fin;
  • Mediu;
  • Grosier.

Nisipul este de nelipsit, fiind a doua cea mai utilizată resursă după apă.

La ce poate fi utilizat nisipul în construcții?

Nisipul nu poate să fie utilizat oricum pentru construcții. Acesta trebuie să îndeplinească anumite criterii importante, precum:

  • Nu trebuie să conțină o cantitate de sare mai mare de 2%, lipsindu-se de o culoare roșiatică;
  • Trebuie să fie curat, lipsit de orice fel de impuritate;
  • Trebuie să fie aspru la atingere;

Nisipul este utilizat în funcție de granulația particulelor sale și de proiect. Cel de dimensiuni mari se va folosi pentru zidăriile brute, iar cel de dimensiuni mai mici, cu o granulație cuprinsă între 1 și 3 mm, se va folosi în special pentru mortuarul zidăriilor.

Nisipul cu granule mai mici, ce are dimensiunile cuprinse între 0,2 și 1 mm, se vor utiliza pentru tencuielile brute. Nisipul fin, adică cel ce are cele mai mici dimensiuni, va fi folosit pentru gletuire. Alte utilizări ale nisipului de râu sunt:

  • Fabricarea cimentului;
  • Fabricarea asfaltului;
  • Fabricarea materialelor de construcții, precum cărămizile;
  • Construcția drumurilor de diferite tipuri.

Nisipul este și el de diferite calități, astfel, pentru proiecte reușite, vei avea nevoie de un nisip calitativ. Acesta îl poți găsi doar în cadrul balastierelor ce extrag nisipul din albia râurilor.

Orientează-te după un furnizor de încredere, ce are documentația necesară pentru nisipul extras. Nisipul este un agregat de balastieră folosit la fiecare proiect de construcție, indiferent că sunt scopuri personale sau industriale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *