Cum să alegi un nisip de calitate din Cluj?
Nisipul este cel mai utilizat material în construcții, dar și a doua cea mai utilizată resursă, după apă. Nisipul îl putem denumi un instrument universal, însă nu o soluție pentru orice. Acesta provine din rocile sedimentare.
Poate fi extras prin diverse moduri artificiale și naturale. Nisipul joacă un rol important în construirea clădirilor rezistente, durabile și calitative. Calitatea lor va depinde de calitatea nisipului.
Însă, înainte de a începe să alegi nisipul potrivit, este important să cunoști tipurile sale:
- Nisip de râpă;
- Nisip cuarț;
- Nisip de râu.
În funcție de tipul de nisip din Cluj pe care-l alegi, acestea au diferite calități și întrebuințări. De exemplu, nisipul de carieră (nisipul de râpă), este cel mai utilizat pentru construcții. Acesta este folosit în toate etapele întâlnite pe un șantier.
Cum alegi nisipul calitativ din Cluj?
Cât de calitative îți sunt materialele, la fel de calitative vor fi și construcțiile și proiectele realizate cu ajutorul nisipului. În funcție de stadiul lucrării, vei avea nevoie de un anumit tip de nisip.
Dimensiunile particulelor diferă, astfel și proprietățile lor unice pot fi utilizate pentru o anumită aplicație. În alegerea nisipului potrivit, intervin o multitudine de criterii, precum tipul său.
În rândurile anterioare am explicat la ce se folosește nisipul de carieră, adică cel de râpă. Celelalte două tipuri vor avea proprietăți diferite, respectiv utilizări diferite:
- nisipul cuarț – chiar dacă nisipul cuarț este catalogat greșit ca fiind „bun de nimic” în construcții, însă, el este foarte folositor în ridicarea structurilor, unde principala caracteristică trebuie să fie rezistența;
- nisipul de râu – este extras de pe fundul râurilor, fiind mai apoi spălat pentru ca întreaga cantitate să fie lipsită aproape de tot de orice fel de impuritate; are capacitatea de a îndepărta apa din structura sa; se folosește pentru construcția pereților, în realizarea fundațiilor.
Rezistența lucrărilor este indicată și de dimensiunile particulelor de nisip. În majoritatea cazurilor, atunci când achiziționezi nisip, mărimea particulelor potrivită va fi menționată în documentele și descrierea agregatului.
Și în acest caz, nisipul va fi de 3 tipuri:
- grosier – dimensiunile fiind între 0,25 și 0,5 cm;
- mediu – dimensiunile sale fiind între 0,2 și 0,25 cm;
- fin – dimensiunile fiind de până la 0,2 cm.
Care sunt domeniile de aplicare ale nisipului?
Pentru diferitele tipuri de lucrări în construcții, este bine să alegi un anumit tip de nisip. Nu există o soluție universală pentru toate proiectele. Fiecare are un rol bine definit. Așadar, există:
- nisip pentru zidărie și decorare;
- nisip pentru construcție;
- nisip pentru fundație.
Desigur, toate acestea trebuie să îndeplinească definiția calității. Din punct de vedere vizual, nisipul trebuie să fie potrivit pentru cernerea sa. Alege-ți un furnizor de încredere, ce-ți poate demonstra că nisipul pe care-l furnizează este lipsit de impurități.
Orice furnizor va avea la îndemână documentația necesară prin care îți poate dovedi calitatea produselor sale. În primul rând, vei înțelege că furnizorul este deschis și cinstit, iar în al doilea rând, poți să te asiguri că lucrarea pe care o ai în desfășurare va ieși perfect!